logo

Vad är VPN?

VPN
ikon
vpn

VPN betyder virtuellt privat nätverket. Det är en tjänst som många använder sig av för att skydda sin internetanslutning och säkra sin integritet på internet. Det är som en krypterad länk för all din data och den ser till att dölja din IP-adress så att din identitet hålls skyddad. Du kan exempelvis med hjälp av det använda WFI-nätverk på ett säkert sätt.

Anledningar till varför du behöver en VPN

En VPN behövs när du har ett behov av att skydda din integritet när du använder internet. När du surfar på internet med tjänsten VPN så krypteras all din trafik så att ingen kan komma åt din aktivitetshistorik. Nedan listar vi några anledningar till varför du bör använda en VPN.

Du använder ofta ett offentligt wi-fi nätverk

När du använder wi-fi är du extra utsatt för integritetsattacker eftersom nätverket är öppet. VPN hjälper till att skydda dig när du använder det genom att göra dig osynlig.

Du vill få tillgång till innehåll i andra länder

Är du ute och reser kan du komma åt innehåll från ditt hemland med hjälp av den en VPN.

Du vill hålla dig säker på internet

Det är många som är intresserade av att spåra och samla in din historik när du surfar. Det kan vara myndigheter eller marknadsförare. För att slippa dela vad du gillar att göra på internet så hjälper VPN dig med att skydda dig mot ofrivillig delning av data.

Du är en flitig gamer

Spelar du mycket så är du säkert erfaren med DDoS-attacker samt bredbandsbegränsningar. Med VPN har du inte längre några problem med detta.

Vad gör en VPN

En VPN agerar som en extra grind kan man säga innan du besöker en webbplats. Innan du hamnar på en webbplats så omdirigeras du via VPN som hjälper till på följande sätt.

VPN ändrar din IP-adress och döljer din virtuella plats

Då VPN gör din anonym från vart du surfar ifrån är det ett mycket bra alternativ för de som behöver kunna arbeta och leva säkert, som exempelvis journalister eller människor under hot.

VPN krypterar dina data

När du surfar hemifrån är VPN bra att använda sig av. Det skyddar din internettrafik och begränsar ditt avtryck på internet. Ingen kommer kunna använda eller sälja din surfhistorik.

VPN skyddar dina enheter

Den VPN skyddar dina enheter från vanligt förekommande internetrisker såsom skadliga programvaror när du laddar ner filer, webbspårare, störande annonser och potentiellt skadliga länkar.

bästa vpn gratis

Hur fungerar en VPN?

VPN fungerar så att du laddar ner en klientbaserad VPN-programvara till dina enheter varav den sedan sköter allt integritetsskydd åt dig. Du kommer bara behöva logga in och ansluta dig. Såhär går det till:

  1. När du ska ansluta till en tjänst för virtuellt privat nätverk så autentiserar nätverket din klient (dator) med VPN-servern
  2. VPN-servern använder ett krypteringsprotokoll på den data du skickar och tar emot
  3. VPN-servern skapar en krypterad länk över internet och säkrar din data
  4. VPN lindar in varje datapaket säkert och krypterar det genom att kapsla in det, vilket är den centrala delen i en VPN-tunnel
  5. När data mottas av VPN-servern så tas inkapslingen bort genom en process där det avkrypteras

Hur fungerar en VPN-tunnel?

En VPN-tunnel skapas när du autentiserar din klient, det vill säga din dator, smartphone eller surfplatta med den bästa VPN-servern. Servern använder vidare många krypteringsprotokoll för att se till att ingen kan komma åt informationen som går mellan dina enheter och de sidor du besöker på nätet.


Viktigt att känna till är att all data delas upp i delar innan de skickas och tas över internet. För att säkra att datapaketen är säkra så kapslar en VPN in det i ett paket som krypteras. Det här paketet håller data säkert vid överföring och det är detta som är det väsentliga i en VPN-tunnel. När all data kommer till VPN-servern tas paketet bort så att informationen kan kommas åt vilket sker genom avkryptering.

bästa vpn

Hur fungerar VPN-servrar?

När det finns en VPN-tunnel på plats skickar din enhet iväg krypterad information till VPN-servern. VPN-servern avkrypterar då informationen och skickar den vidare till webbservern du vill besöka. Den döljer samtidigt din riktiga IP-adress innan informationen skickas. Det kommer se ut som att din IP-adress är den som VPN-servern är ansluten till. När webbservern du vill besöka svarar så kommer den kryptera data från VPN-servern och skickar den vidare till din internetleverantör. VPN-klienten kommer avkryptera den här informationen när den anländer till din enhet.

Typer av VPN

Det finns lite olika alternativ när du ska välja den bästa VPN servicen.

VPN med fjärråtkomst

Om du använder en såndan här VPN kommer användare att kunna ansluta till ett fjärrnätverk, normalt sett genom en specifik programvara. Har du arbetat på kontor känner du säkert till denna lösning och gör arbete på kontor mycket mer säkert.

Personlig VPN

De tjänster som håller hög kvalitet är de som benämns personliga VPN-tjänster. De är en av de bästa VPN alternativen. Denna VPN påminner om VPN-tjänster med fjärråtkomst men här ansluter du till VPN-leverantörens servrar medan du surfar på internet.

Site-to site VPN

Många stora företag använder sig av denna typ av VPN. Du får åtkomst till andras nätverk och sammankopplar kontor och delar i ett nätverk, samtidigt som information och tillgångar delas säkert.

Vad ska jag leta efter när jag väljer en VPN?

När du ska välja VPN finns det några saker som är bra att ha i åtanke:

Hastighet, säkerhet och integritet

Många som använder VPN ställer krav på att det ska vara snabba utan att kompromissa på säkerhet och integritet. Om dina anslutningar är väldigt säkra och datainformationen mycket privat kan hastigheten behöva kompromissas på. Den bästa VPN är dock en VPN som inte kompromissar på något av dessa tre krav som många har kring sitt VPN.

Betalt eller gratis

För en del är priset viktigt och om något är gratis kan det vara intressant för många. Gratis innebär oftast kompromiss på mycket såsom säkerhet, hastighet och integritet. Anledningen till att du vill ha VPN är på grund av detta och därför är det rimligt att behöva betala för det. Gratistjänster investerar inte i sitt servernätverk eftersom pengarna helt enkelt inte finns så deras anslutningar är oftast instabila och kan läcka information. De kan även tjäna pengar på att sälja din data som de kommer åt gratis när du signar upp dig hos dem. Den bästa VPN kostar men det är det värt.

VPN

Konfigurera en VPN-anslutning

Att konfigurera en VPN-anslutning kan du göra på följande sätt:

Använd VPN-appar

Det finns ett flertal VPN-appar som för många plattformar. Oavsett om du använder Mac, Android eller Windows på din dator eller platta så kan du använda en VPN-app. Apparna är vanligtvis mycket användarvänliga.

Konfigurera det själv

Om du är duktig på det här med VPN kan du konfigurera det på det sätt du vill ha det. Manuell konfigurering brukar ta lite längre tid och kan medföra misstag.

Installera den på din router

Installera en VPN på din router för wi-fi så skyddas alla enheterna som är anslutna till nätverket säkert och tryggt. Processen kan upplevas krånglig för någon som inte gjort det tidigare men när du har gjort det så har du en säker internetanslutning.

Protokoll för VPN-kryptering

Integritet och hastighet är något av de viktigaste för de som använder VPN. En VPN erbjuder flera VPN-protokoll som alla är olika. Du kan välja det som passa bäst för dina behov.

OpenVPN

Det absolut vanligaste krypteringsprotokollet som används av nästan alla VPN-leverantörer i världen. Styrkorna med OpenVPN är att det går att konfigurera enkelt. Det har en bra balans mellan säkerhet och hastighet och du kan använda det både på TCP samt UDP-portar. TCP-porten är mer säkert än UDP medan UDP är snabbare än TCP-porten.

IKEv2

IKEv2 kombineras oftast med IPSec för kryptering och är ett tunnelprotokoll. Det finns ett flertal fördelar med IKEv2 som att det har bra kapacitet att återställa en säker anslutning om internetanslutningen bryts. Det passar bra för dem som växlar nätverk ofta som exempelvis växling mellan hemmawifi, mobilanslutningar eller andra hotspots.

WireGuard

Det här är det snabbaste tunnelprotokollet på marknaden. Det har färre kodrader än andra VPN-protokoll vilket gör att det blir snabbare och tillhör en av de bästa VPN lösningarna, utan att kompromissa något med säkerheten.

 

L2TP/IPSec

Layer 2 Tunneling Protocol används när du ska föra över data mellan enheter. Då L2TP inte har någon form av kryptering så brukar den komma ihop med Internet Protocol Security (IPSec) vilket är en tjänst som skapar de kryptografiska nycklarna för att generera en VPN-aktig miljö. Det kan vara ett långsammare protokoll men är mycket säkert då det paketerar data två gånger och inte bara en.

PPTP

Det absolut vanligaste protokollet som tusentals operativsystem och enheter kan använda. Mycket enkelt att konfigurera och du behöver aldrig lägga till fler programvaror. PPTP har många år i bagaget och kan vara något mindre säkert än de andra alternativen.


SSTP

SSTP står för Secure Socket Tunneling Protocol och är ett bra alternativ till standardprotokoll på platser där VPN är begränsade av brandväggar. SSTP har likheter med OpenVPN och ägs av Microsoft vilket betyder att det inte är möjligt att göra oberoende revisioner på det.

Vanliga frågor

Hur väljer jag rätt VPN?

Välj en leverantör som är pålitlig. Det ska finnas ett bra intresse från leverantören gällande integritetsfrågor och digital frihet. Det ska vara tryggt och anonymt.

Kan jag spåras om jag använder en VPN?

VPN är ett extra skydd för din internettrafik men inte allt. Det kan hända att hackare kan installera programvaror på din enhet. Om du även delar mycket på internet med samma avsändare kan det gå att spåra dig på det sättet.

Är VPN lagligt att använda?

Ja, det är lagligt i många länder förutom i totalitära regimer såsom Kina, Nordkorea och Ryssland.

Finns det några alternativ för VPN?

Det finns andra programvaror som har liknande funktioner som en VPN men det bästa VPN är ändå överlägset när det kommer till säkerhet och integritet. DNS kan ge dig tillgång till blockerade webbplatser men kommer inte att kryptera din trafik som VPN gör.

Är ett virtuellt privat nätverk säkert att använda?

Den VPN-leverantör du inte ska lita på är det som är gratis. Den spårar din aktivitet och säljer det till olika aktörer som vill ha denna information. En kostnadsfritt VPN krypterar inte din anslutning tillräckligt ordentligt heller.

Kan en VPN göra min internetanslutning långsammare?

Ja, därför ska du se till att ha ditt privata virtuella nätverk igång hela tiden för att säkra att din IP-adress döljs och din onlinedata krypteras.

Bästa vpn och nackdelar